Beste bezoeker,
Wiki.obdeventer.nl  gaat na bijna 10 jaar stoppen. Tot 1 januari kunt u alle inhoud nog raadplegen. Daarna niet meer. Afgezet tegen het gebruik neemt het actueel houden van de informatie te veel tijd in beslag. De afgelopen jaren zijn er flink wat online bronnen bijgekomen met dezelfde aandachtsgebieden. Vanaf 1 januari sturen we u automatisch door naar een pagina op de website van de Bibliotheek Deventer met een overzicht van websites en databanken met maatschappelijke en literaire dossiers/inhoud.
De Bibliotheek Deventer

Dossier Voorlezen

Uit Wiki.obdeventer.nl
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorlezen front.jpg
Foto: Pixabay


Voorlezen
Kinderen en grote mensen houden van verhalen. Omdat verhalen waar mensen werkelijk stil van worden over hun zelf gaan. Omdat mensen af en toe op verhaal moeten komen. Omdat iedereen zijn eigen verhaal leeft en er vol van zit. Omdat vertellen en voorlezen verbeeldingskracht oproept. Omdat mensen in verhalen soms woorden gebruiken voor dingen waar ze eigenlijk geen woorden voor hebben. Door verhalen zien mensen verhoudingen, verbanden, oorzaken, gevolgen en wonderen. Vertellers met hun verhalen geven vorm aan de wereld. (J. van Hest )In dit dossier vindt u een overzichtelijke presentatie van folders, artikelen, websites, adressen, boektitels en audiovisueel materiaal die aanknopingspunten geven bij het thema voorlezenAdressen

Overzicht van organisaties in Deventer e.o. die zich bezighouden met voorlezen.


  • Voorlees Express Deventer

Bezoekadres: Brink 70
7411 BW Deventer
Email: deventer@voorleesexpress.nl

De Voorleesexpress is een project waarbij kinderen met een taalachterstand 20 weken lang thuis voorgelezen worden door enthousiaste vrijwilligers.


  • Boekstart café

Tijdens het maandelijkse Boekstart Café op de eerste woensdag van de maand wordt er voorgelezen. Dit vindt plaats in de Bibliotheek Centrum. Daarnaast wordt regelmatig een speciale gast uitgenodigd (muziek- of gebarendocente, logopediste) die voorlichting geeft aan ouders en opvoeders over de taalontwikkeling bij jonge kinderen. Natuurlijk worden er ook liedjes gezongen en bewegingsspelletjes gedaan met kinderen tot 4 jaar. Tijdens de Boekstart inloopochtenden in Colmschate, Keizerslanden, Okkenbroek en De Hoven lezen enthousiaste voorleesvrijwilligers voor aan kinderen tot 4 jaar. Daarbij zijn natuurlijk ouders, grootouders en oppasvrienden van harte welkom.


  • De Gele Verhalenbus brengt leesplezier

De Gele Verhalenbus van de bibliotheek Deventer wordt ingezet om voorlezen te promoten.Beeld- en geluidsfragmenten

Wens jezelf

B&G Wens jezelf.jpg Stichting lezen wenst je een heleboel. Als eerste: mooie verhalen. Bart Moeyaert vertelt wat we je verder nog wensen.

Interactief voorlezen

B&G interactief voorlezen.jpg Leraar Margreet Moolenijzer laat zien hoe interactief voorlezen wordt vormgegeven in groep 3.

Leraar 24

B&G Taalontwikkeling met prentenboeken.jpg Taalontwikkeling met prentenboeken In deze video zien we praktijkvoorbeelden van voorlezen uit prentenboeken. Door activiteiten te doen met de peuters die aansluiten bij het thema van het prentenboek ben je op een speelse manier bezig met de taalontwikkeling van jonge kinderen.

Wepboek

B&G wepboek.jpg Op de website wepboek leren peuters spelenderwijs nieuwe woorden en begrippen. Twintig wepboeks om te kijken met uw kleuter.


Vaders voorlezen

BenG vaders voor Lezen.jpg Ouders hebben de grootste invloed op het leesgedrag van hun kinderen. Uit onderzoek blijkt dat vaders en moeders hun eigen, unieke manier van voorlezen hebben. Daarom is het van belang dat beiden aandacht besteden aan de leesopvoeding. Het voorbeeld van een lezende vader heeft met name veel invloed op hun zoons. Zo kunnen vaders bijdragen aan het voorkomen van een leesachterstand bij jongens.


De Verteltas

B&G De verteltas.jpg Leraar Joke van Paassen van de Christelijke Montessorischool in Den Haag is geïnspireerd geraakt door verteltassen. Verteltassen worden daar ingezet als doel multiculturele ouderparticipatie en NT2stimulering voor ouder en kind.


Boekstart

B&G Boekstart.jpg Zes filmpjes Hier vind je filmpjes van BoekStart, met blije baby’s en trotse ouders.


Voorlezen met gebaren

BenG WapperKids.jpg Je verhaal ondersteunen met gebaren draagt bij aan de taalontwikkeling van een kind en laat kinderen actief deelnemen aan het voorlezen. Het stimuleert de kinderen om gebruik te maken van gebaren in combinatie met het gesproken Nederlands en het vergroot ook woordenschat en taalbegrip bij de kinderen. Kinderen verwerken de aangeboden woordenschat door motorisch, visueel en auditief bezig te zijn.Folders en artikelen

(klik op een titel om naar de folder te gaan)

Folder Kunst van Voorlezen.jpg

Fold 104 leerzame apps & sites.jpg

Kunst van Voorlezen
Kunst van het lezen heeft zeven brochures ontwikkeld. De brochures kunt u hieronder elektronisch doorbladeren en / of downloaden.
104 leerzame apps en site’s voor kinderen van 2-8 jaar
In de brochure van Kennisnet vind u uitgebreide informatie over prentenboeken, leren lezen, spelen = leren, de beste crea-apps en doe het zelf filmpjes. Bevat ook een hoofdstuk over maak je tablet kindvriendelijk.

Fold bereslimme boeken.jpg

Bereslimme Boeken
Folder over voorlezen aan kinderen van 3-7 jaar.


Artikelen


Digitaal voorlezen
Wetenschappelijk artikel en andere publicaties op de website Bereslim
die betrekking hebben op de effecten van computergebruik op de ontwikkeling van jonge kinderen.

Voorlezen en vertellen
Als de kunst van het vertellen of voorlezen goed beheerst wordt, vinden kinderen het prachtig om te luisteren.
Een voordeel is dat het ook nog eens goed is voor hun taalontwikkeling.

Verhalen & verbeelden en het traject De Schoolschrijver
Hoe stimuleer je het verhalen vertellen, verwonderen en verbeelden bij kinderen? En waarom is dat nodig? Het Centrum Brein & Leren (Vrije Universiteit Amsterdam) evalueerde het traject De Schoolschrijver, waarin kinderboekenschrijvers in het hart van het primair onderwijs staan om kinderen enthousiast te maken voor verhalen, lezen en schrijven.

Voorlezen doe je zo
Tips van de bibliotheek over voorlezen

Artikelen over voorlezen
Artikel over voorlezen op de website boekstart.

Een witte is een poes, een zwarte een kat
Invloed interactieve levende prentenboeken. Artikel uit DRS online.
Dit is een beknopte weergave van de bijdrage die eerder verscheen in:
De wereld van het jonge kind door Maria T. de Jong Universitair Docent Orthopedagogiek, universiteit Leiden (2007)

Peuters interactief met taal
Laat het verhaal uit het kind zelf komen! Albert Cox en Anneke Elenbaas.

Elf jarige is Nederlands kampioen voorlezen
Hatice Ikde is de Nederlandse kampioen Koran lezen in 2008. Artikel uit Yasmina , Marokkaans lifestyle magazine.

Voorlezen plus prikkelt de zintuigen
Ook kinderen met ernstige meervoudige beperkingen beleven plezier aan voorlezen als er maar zintuigelijke prikkels aan te pas komen.
Een voorlezen plus bestaat uit zeven pagina met korte eenvoudige zinnen en elke pagina stimuleert één of meer zintuigen. Artikel uit Markant.

Luisteren in je leunstoel
De magie van het verhaal. Hoe kan literatuur helpen om mensen met elkaar in contact te brengen. Inspiratiedag voorlezen aan ouderen van Jose Franssen. (2013)


Literatuur over voorlezen aan kinderen

(klik op een titel om naar de literatuur te gaan)

LitJ interactief voorlezen 2015.jpg

Lit J voorlezen gaat zo.jpg

Lit J Mag ik nog een verhaaltje alsjeblieft.jpg

Interactief voorlezen met baby's, dreumesen, peuters en kleuters
Dita Breebaart (2015)
Wat is het belang van interactief voorlezen en hoe doe je dat Bij interactief voorlezen worden kinderen nog meer bij het boek betrokken dan bij 'gewoon voorlezen' door voorbereiding op bijvoorbeeld thema en hoofdpersonages, nadruk op het begrip van inhoud en opbouw van het verhaal en door diverse activiteiten.
Voorlezen gaat zó
Margriet Chorus-Reintjens, Irma van Welzen (2013)
Tips en ervaringen uit de praktijk van peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, gastoudergezinnen en buitenschoolse opvang. Er wordt aandacht besteed aan meertalige kinderen, tips voor het (interactief) voorlezen en aan de selectie van voorleesverhalen.
Mag ik nog een verhaaltje alsjeblief?
Katrien Rotsaert (2011)
Vragen over het nut van voorlezen , goede voorleesboeken, voorleesactiviteiten etc worden beantwoord.

Literatuur over voorlezen aan ouderen

Lit V Een hart vol verhalen.jpg

Lit v In mijn koffer op zolder.jpg

Een hart vol verhalen; Voorleesboek voor ouderen
Desirée van Keulen , Laura Boomsma (2011)
Twaalf voorleesverhalen voor ouderen die zelf geen boeken en verhalen meer (kunnen) lezen. De auteur was een activiteitenbegeleidster in de zorg. Zij geeft workshops en trainingen over de kunst van het vertellen van verhalen. Elke van de twaalf verhalen vertelt een overzichtelijke gebeurtenis die zich in de familiale of dorpssfeer afspeelt met elementen die kenmerkend zijn voor het dagelijkse leven in de jaren tussen 1920 en 1950. De eerste drie verhalen spelen zich af in de lente, de volgende drie telkens in een daarop volgend seizoen. De meeste verhalen gaan over eenvoudige mensen.
In mijn koffer op zolder: levensverhalen van ouderen voor ouderen
José Franssen (2008)
Levensverhalen en interviews voor deelnemers aan schrijfgroepen van ouderen en om voor te lezen aan ouderen die hulp kunnen gebruiken om over vroeger te kunnen praten. Voor ouderen zelf en voor mensen die met ouderen werken.DVD's over voorlezen

(klik op een titel om naar de catalogus te gaan)

The Book Thief.jpg

DVD The reader.jpg

The Book Thief (2014)
1938 wordt de ongeveer 9-jarige Liesel door haar moeder ondergebracht bij pleegouders in een dorpje in Beieren. Haar pleegvader leert haar lezen, waardoor boeken voor haar zo belangrijk worden dat ze ze soms steelt. Over de kracht van boeken en woorden.
The Reader (2009)
Een jongeman kijkt terug op de relatie die hij als 15 jarige had met een 36 jarige vrouw met een geheim oorlogsverleden.

Websites

Peuterplace

Peuteplace.jpg PeuterPlace werkte mee aan een onderzoek naar de populariteit van voorlezen onder ouders en grootouders. Bevat ook artikel vertellend voorlezen aan dove kinderen.


Superboek; Lekker lezen met je oren

Website Passend Lezen.jpg Lezen is leuk. Maar als je als kind dyslectisch bent of moeite hebt met zien, is het ook best moeilijk. Superboek helpt! Met gratis gesproken boeken.


Nationale voorleeswedstrijd

Voorleeswedstrijd 2016-2017.jpg De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en wordt georganiseerd in samenwerking met de bibliotheken.


Voorleesexpress

Website VoorleesExpress.jpg De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen met een taalachterstand 20 weken lang thuis voorgelezen worden door enthousiaste vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact.


Leesplein

Webs Leesplein.jpg Op deze site vind u veel inspiratie over (voor)lezen, en informatie over boeken. Voor iedereen die beroepshalve of uit belangstelling op zoek is naar (voorlees) boeken voor jeugd van 0-18 jaar.


Wat is Boekstart?

Website Boekstart.jpg Boekstart stimuleert lezen met baby’s, dreumesen en peuters. Dit schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling.


Informatie over prentenboeken en Avi boeken

Website Fundels.jpg Op Fundels komen bestaande prentenboeken tot leven op een interactieve manier voor kinderen tussen drie en zeven jaar. Het digitale prentenboek omvat een animatie aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten.


Bereslim

Website Bereslim.jpg Website met pedagogisch verantwoorde computerspellen voor peuters en kleuters. Tot het aanbod behoren oa. leerzame prentenboeken en spellen die de taalontwikkeling stimuleren. Er wordt samengewerkt met pedagogen en diverse universiteiten. Via de website van de bibliotheek gratis te gebruiken.


Leesmonitor vaardigheden

Website Leesmonitor.jpg Voorlezen heeft een positief effect op woordenschat, spelling, tekstbegrip en de leesattitude. Het effect is nog groter als voorlezers vragen stellen over het verhaal, verwijzen naar de geschreven tekst of andere interactieve voorleestechnieken gebruiken


Lees me voor

Website leesmevoor.nl.jpg Op de website kun je samen met je kind digitale prentenboeken (voor)lezen. Voorlezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Daarom hebben schrijvers en illustratoren uit het hele land hun talenten gebundeld om jou gratis voorleesverhalen aan te bieden.


Verhaaltjes voorlezen

Website met Vooleesinspiratie.jpg Wil je een verhaaltje voorlezen en heb je even geen inspiratie en kom je niet op een leuk of spannend verhaal?. Wees niet getreurd, op de website verhaaltjes voorlezen vindt u regelmatig een nieuw kinderverhaal om voor te lezen.


Definitie voorlezen

Wikipedia.jpg Definitie van voorlezen voor jong en oud op Wikipedia.


Wat is Kamishibai

Webs Wat is Kamishibai.jpg Kinderhart Kamishibai ( het vertelkastje) werkt samen met deskundigen op velerlei gebied en is lid van IKAJA (internationaal Kamishibai Association of Japan)