Beste bezoeker,
Wiki.obdeventer.nl  gaat na bijna 10 jaar stoppen. Tot 1 januari kunt u alle inhoud nog raadplegen. Daarna niet meer. Afgezet tegen het gebruik neemt het actueel houden van de informatie te veel tijd in beslag. De afgelopen jaren zijn er flink wat online bronnen bijgekomen met dezelfde aandachtsgebieden. Vanaf 1 januari sturen we u automatisch door naar een pagina op de website van de Bibliotheek Deventer met een overzicht van websites en databanken met maatschappelijke en literaire dossiers/inhoud.
De Bibliotheek Deventer

Dossier Vonne van der Meer

Uit Wiki.obdeventer.nl
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret Vonne van der Meer (Leo van Velzen).jpg
Foto: Leo van Velzen


Vonne van der Meer (1952)


Vonne van der Meer werd in Eindhoven geboren. Ze was het jongste kind in een gezin van drie.Haar moeder was een gretig lezer die haar kinderen vaak en graag voorlas. De familie verhuisde naar Laren, waar Van der Meer na de lagere school de MMS bezocht. Omdat ze zich bij de lessen nederlands onderscheidde bij het opstelschrijven mocht Van der Meer bij haar eindexamen verhalen inleveren. Na haar eindexamen ging ze een jaar naar een high school in de Verenigde Staten, waar haar liefde voor het toneel werd aangewakkerd door de acteerlessen die ze volgde. Vonne's verzamelde verhalen uit Hollands Maandblad werden in 1985 gebundeld tot haar debuutbundel 'Het limonadegevoel en andere verhalen'. Daarna publiceerde ze ongeveer om de twee jaar een boek: romans, verhalenbundels en novelle's.


Bron: Vonne van der Meer.nl


Biografieën en bibliografieën

Officiële website

Officiële website Vonne van der Meer.jpg Hier vindt u bijna alles over de schrijfster Vonne van der Meer.

Uitgeverij Atlas Contact

Uitgeverij Atlas Contact Vonne van der Meer.jpg Auteurspagina van Vonne van der Meer bij haar uitgever Atlas Contact. Hier vindt u ondermeer een beknopte bio- en bibliografie.


Literatuurplein

Literatuurplein Vonne van der Meer.jpg Hier vind je alle, door Vonne van der Meer geschreven, boeken. Je kunt de titels hier 'aanvragen' bij je bibliotheek.Prijzen

1985: Geertjan Lubberhuizenprijs voor haar debuut: 'Het limonadegevoel en andere verhalen.'


Bron: Literaire Prijzen Database


Beeld- en geluidsfragmenten

Telefilm: Eilandgasten

Telefilm Eilandgasten (2013).jpg Eilandgasten, het eerste deel van van der Meers triologie over de bezoekers van het vakantiehuis "Duinroos" op Vlieland, werd verfilmd als Telefilm. Uitgezonden door de NCRV op 15 juni 2013.


Vonne van der Meer over 'Het smalle pad van de liefde'

Interview 'Smalle pad der liefde 12-08-2013.jpg In dit korte interview vertelt Vonne van der Meer over haar roman 'Het smalle pad van de liefde'. (2013)


Schrijversportret

Schrijversportret Vonne van der Meer (2012).jpg In dit portet maakt u kennis met Vonne van der Meer als genomineerde voor de Opzij Literatuurprijs 2012.


Boekbespreking in OBA Live

Boekbespreking 'Zondagavond'.jpg Boekbespreking van de titel 'Zondagavond' (2009) van Vonne van der Meer in het programma OBA Live.Recensies, uittreksels en artikelen

Nieuwe boek Vonne van der Meer over 'offers brengen'
Recensie van de roman ´Het smalle pad der liefde.´ Zie ook het interview in beeld- en geluidsfragmenten.
De recensie is verschenen op de website NU.nl. Gepibliceerd op 12 september 2013.

Een lichte roman over zware thema's
Ontrouw, verleiding, schuldgevoel en het verlangen naar verlossing zijn niet bepaald onderwerpen, die zonder meer tot een simpel verhaal leiden. Toch weet Vonne van der Meer haar nieuwe roman opvallend luchtig van toon te houden. Het smalle pad van de liefde is een boek dat snel uit is, maar lang blijft hangen. Recensie geschreven door: Else Boer. Verschenen op de website Recensieweb. Lees ook de voorpublicatie. Gepubliceerd 11 september 2013.

Juist als formuleroman geslaagd
In deze roman volgen we hoofdpersoon Nettie gedurende driekwart jaar. In die periode zoekt ze naar een manier om een inkomen te vergaren en daarom zet ze een advertentie waarin ze zich aanbiedt als voorlezer van verhalen en boeken voordat mensen gaan slapen. De advertentie levert haar een aantal verschillende klanten en met elk van hen bouwt ze andere, bijzondere band op. Geschreven door Lotte Schermer. Verschenen op Recensieweb 11 juli 2012. Lees ook de voorpublicatie.

Losse decemberflodders
Van de Meer probeert de geijkte thema’s rond de decembermaand dus steeds een andere ‘twist’ te geven, maar het is een geforceerde poging. Aan de ene kant probeert ze op die manier te ontsnappen aan clichébeelden, terwijl ze er tegelijkertijd ook gebruik van maakt en haar verhalen ombuigt naar het overkoepelende decemberthema . Het is dat verwarrende, tweeledige streven dat vermoedelijk ten koste is gegaan van de kwaliteit van de verhalen in December. Verschenen op Recensieweb 31 december 2009.

Leestafel
Verzameling recensies over het werk van Vonne van der Meer. Verscheen op het blog 'Leestafel'.Boeken van Vonne van der Meer

(klik op een titel om naar de catalogus te gaan)

Het smalle pad van de liefde.jpg

Vrouw met de sleutel (2011).jpg

December (2009).jpg

Het smalle pad van de liefde (2013)
Een Nederlands gezin brengt al jaren de zomer door bij een Frans-Nederlands gezin, dat na de dood van het jongste kind in de Auvergne is gaan wonen. Mae en Pieter Akkerman zijn de vrienden van na het ongeluk, de precieze toedracht ervan kennen ze niet. De vriendschap tussen de families lijkt er een voor het leven - tot die zomer. 'Als de twee paren in elkaars gezelschap waren, hing er iets verliefderigs in de lucht. Net genoeg om hun het gevoel te geven dat ze gevieren aantrekkelijker, grappiger en leniger van geest waren dan als paar.' Het smalle pad van de liefde is een verhaal over een onmogelijke liefde die de weg vrijmaakt naar een ander verlangen. Een van de zeldzame boeken in onze tijd waarin van binnenuit een religieus ontwaken wordt verbeeld.
De vrouw met de sleutel (2011)
Een vrouw blijft na de dood van haar man berooid achter. Ze moet aan het werk en plaatst een advertentie: vrouw, 59 jaar, moederlijk voorkomen, brede heupen, prettige stem, komt u voor het slapengaan instoppen en voorlezen. Discr. verzek. Beslist geen seks. bedoel. Haar werk brengt haar in de slaapkamers van de meest uiteenlopende mensen. Bij een elfjarig meisje, een stewardess, een veertigjarige werkloze man. Meer en meer raakt ze bij haar klanten betrokken. Dit boek onthult niet alleen wat de weduwe zoal meemaakt op de rand van vreemde bedden, maar ook wat ze haar pyjamaklanten voorleest. Hoe die reageren op Dostojevski, van Schendel, of een Raoul Trip. De vrouw met de sleutel gaat over onze onstilbare honger naar verhalen, en wat een verhaal in een leven teweeg brengt.
December (2009)
donkerste maand, lichtste maand, voor de één een feestmaand, voor de ander een rampmaand – is de maand van de lange, gure avonden. Van de gordijnen dicht, en een boek op schoot.En dan het liefst een boek waarin het sneeuwt, en meisjes met zwavelstokjes voor de ramen staan. Een jongen van achttien zet nog steeds zijn schoen, met een wortel erin en een bakje water ernaast. Een echtpaar weet niet van elkaar dat ze twee daklozen in hun huis-in-aanbouw van een slaapplaats en proviand voorzien. Omdat het bijna Kerstmis is, durven ze de arme zielen niet weg te sturen. Eén ding hebben de personages van Vonne van der Meer gemeen: ze volgen hun verbeelding.
Zondagavond (2009).jpg Take 7 (2007).jpg Ik verbind u door (2004).jpg
Zondagavond (2009)
Plaats van handeling: een appartement aan de Churchilllaan in Amsterdam. Tijd: september, begin jaren negentig. Personages: Robert Blauwhuis, weduwnaar; Freeke, zijn dochter; Mila Salomons, de vrouw die hij in de oorlog in veiligheid heeft gebracht. De vrouwen mijden elkaar als waren zij rivalen in de liefde. ‘Je kunt je dankbaarheid niet in een gat gooien,’ schrijft Robert in een brief aan zijn dochter. Hij heeft zijn levenlang verzwegen wat er gebeurd is toen hij als tweeëntwintigjarige student Mila, toen nog een baby, naar een onderduikadres bracht. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden – ‘of moet ik het een wonder noemen?’– heeft hij haar kunnen redden. Op een zondagavond lukt het hem eindelijk zich uit te spreken. Hij beseft nog maar nauwelijks wat hij al pratende heeft ontdekt, als hem iets overkomt dat hem opnieuw de mond snoert. Dan zijn de vrouwen aan elkaar overgeleverd, en hij aan hen.
Take 7 (2007)
Take 7 is een verhaal over verlangen. Verlangen naar aandacht, naar liefde, naar overgave. Los Baños de Calderón, een slaperig gehucht in Andalusië, wordt opgeschrikt door het bezoek van een Deense filmmaker. De burgemeester van het in verval geraakte kuuroord ziet zijn kans schoon: deze man moet het dorp weer op de kaart zetten. Als de beelden van het zwavelbad, van witte huizen en bloeiende sinaasappelbomen over de hele wereld te zien zijn geweest, zullen de toeristen het plaatsje vanzelf weer weten te vinden. De kunstenaar – op zijn beurt – heeft ook zo zijn plannen met het dorp en zijn bewoners. Hij krijgt een geniaal idee. Een Nederlandse vrouw, die in een dal buiten het dorp woont, treedt op als tolk en bemiddelaar. Zij gelooft in het talent van de Deen. Als geen ander.


Ik verbind u door (2004)
'In een provincieplaats in het midden van het land, niet ver van de A12, in een huis op steenworp afstand van een klein station vanwaar ieder halfuur een trein vertrekt richting Schiphol, luchthaven met verbindingen naar New York, Peking, Moskou, Calcutta, ontwaakte Edith met een glimlach om haar lippen. Zij wist niet wat de dag voor haar in petto hield, laat staan wat zij teweeg zou brengen.' Een lichte wrevel tussen een man en een vrouw 's ochtends in bed wordt als een bacil doorgegeven, springt op verschillende mensen over en zet hun doen en laten onder spanning. Als een virus woedt de toorn voort, baant zich een weg door mannen en vrouwen die elkaar soms goed, soms alleen oppervlakkig - of helemaal niet - kennen. Om ten slotte in een gehucht in de Achterhoek tot uitbarsting te komen. Vonne van der Meer zit haar personages dicht op de hielen en kruipt vlak onder hun huid. Waarom is het toch zo moeilijk om van de scherf in je hart geen dolk te maken?
Eilandgasten omnibus).jpg Weiger nooit een dans (1996).jpg Het limonadegevoel (1985).jpg
Eilandgasten omnibus (1999)
In Duinroos, een eenvoudig, gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in hetzelfde gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaar en worden hun levens één verhaal. Alleen de lezer is getuige van de dromen en geheimen die schuilgaan achter de zinnen in het gastenboek. Deze omnibus bevat: Eilandgasten (1999) De avondboot (2001) en Het laatste seizoen. (2002)
Weiger nooit een dans (1996)
Toneelstuk voor 2 personen. Een stadje in de provincie. De lobby van een hotel. 's Nachts raakt een vrouw in gesprek met de nachtportier. Ze is een jaar of veertig, een blueszangeres op tournee. De portier komt van alles over haar te weten, maar zij niets over hem. Wie is deze man met zijn lange nagels en zijn zwarte pak? 'Weiger nooit een dans' ging in 1996 in primiere bij het RO Theater Rotterdam.
Het limonadegevoel & andere verhalen (1985)
In de verhalen van Vonne van der Meer gaat het om fantasie en werkelijkheid. Hoe geloofwaardig kan een fantasie zijn? Waar ligt de grens tussen het feitelijke en wat iemand zich inbeeldt? Vonne van der Meer speelt een subtiel spel met de lezer, die van de ene aangename en intrigerende verrassing in de andere valt. In deze bundeling is Het limonadegevoel en andere verhalen gecombineerd met de bundel Nachtgoed. Rijke schakeringen in thematiek, van erotiek tot euthanasie. De eerste vijf verhalen verschenen, in een eerdere versie, in Hollands Maandblad.


Literaire Dossiers

Aravind Adiga | Jan van Aken | Özcan Akyol | Karin Amatmoekrim | Robert Anker | Gerbrand Bakker | Kees van Beijnum | Abdelkader Benali | Marjan Berk | Bernlef | Jan Blokker | Godfried Bomans | Oscar van den Boogaard | Hafid Bouazza | Conny Braam | Jan Brokken | Herman Brusselmans | Remco Campert | Philippe Claudel | Paulo Coelho | J.M. Coetzee | Wim Daniëls | Midas Dekkers | Adriaan van Dis | Renate Dorrestein | Inez van Dullemen | Jessica Durlacher | Charles Dickens | Douwe Draaisma | Nico Dijkshoorn | Lieneke Dijkzeul | Fred Diks | Anna Enquist | Elsbeth Etty | Ian Mc. Ewan | Rolf Falter | Marjolijn Februari | Jonathan Safran Foer | Julia Franck | Philip Freriks | Louise Fresco | Esther Gerritsen | Al Galidi | Guido Gezelle | Ronald Giphart | Paolo Giordano | Hans Goedkoop | Arnon Grunberg | Hans Hagen | Mark Haddon | Torey Hayden | Bas Haring | Maarten ´t Hart | Hella S. Haasse | A.F. Th. van der Heijden | W.F. Hermans | Kristien Hemmerechts | Mirjam van Hengel | Etty Hillesum | Wim Hazeu | Geert van Istendael | Arthur Japin | Suzanna Jansen | Stine Jensen | Atte Jongstra | Lieve Joris | Daad Kajo | Otto de Kat | Hans Keilson | Mensje van Keulen | Yvonne Keuls | Herman Koch | Judith Koelemeijer | Gerard Koolschijn | Kees van Kooten |Tim Krabbé | Michel Krielaars | Tom Lanoye | Rik Launspach | Joke van Leeuwen | Martine Letterie | Lisette Lewin | Frénk van der Linden | Tessa de Loo | Joris Luyendijk | Nop Maas | Gerarda Mak | Nicolaas Matsier | Vonne van der Meer | Gebroeders Meester | Pascal Mercier | Margriet de Moor | Erwin Mortier | Mirjam Mous | Harry Mulisch | Haruki Murakami | Hans Münstermann | Ramsey Nasr | Cees Nooteboom | Nelleke Noordervliet | Harry Oltheten | Frits van Oostrom | Almar Otten | Christine Otten | Willem Otterspeer | Diana Ozon | Monica van Paemel | Connie Palmen | Orhan Pamuk | Rascha Peper | Joyce Pool | Koos Postema | Wiegertje Postma | Ruben Prins | Tomas Ross | Hans Renders | Thomas Rosenboom | Helga Ruebsamen | Govert Schilling | K. Schippers | Annie M.G. Schmidt | P.H. Schrijvers | Jeroen Smit | A.L. Snijders | Rosita Steenbeek | Petra Stienen | Maren Stoffels | Coen Stork | Toon Tellegen | Peter Terrin | Aleid Truijens | Tomek Tryzna | Ger Thijs |Theo Thijssen | Frank Thomése | Jac. Toes | Lev Tolstoj | Marten Toonder | Marijke Umans | Anton Valens | Jacoba van Velde | Tjibbe Veldkamp | Edward van de Vendel | Theun de Vries | Frank Westerman | Tommy Wieringa | Willem Wilmink | Anna Woltz | Maartje Wortel | Auke van der Woud | Janne IJmker | Juli Zeh | Annejet van der Zijl | Aya Zikken | Koos van Zomeren | Joost Zwagerman | Floortje Zwigtman |