Beste bezoeker,
Wiki.obdeventer.nl  gaat na bijna 10 jaar stoppen. Tot 1 januari kunt u alle inhoud nog raadplegen. Daarna niet meer. Afgezet tegen het gebruik neemt het actueel houden van de informatie te veel tijd in beslag. De afgelopen jaren zijn er flink wat online bronnen bijgekomen met dezelfde aandachtsgebieden. Vanaf 1 januari sturen we u automatisch door naar een pagina op de website van de Bibliotheek Deventer met een overzicht van websites en databanken met maatschappelijke en literaire dossiers/inhoud.
De Bibliotheek Deventer

Dossier Nelleke Noordervliet

Uit Wiki.obdeventer.nl
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret Nelleke Noordervliet.jpg


Nelleke Noordervliet (1945)


Nelleke Noordervliet is in 1945 geboren. Ze deed na het gymnasium een studie Nederlands. In haar studententijd schreef ze teksten voor het cabaret en voerde de redactie van school- en studentenkrant. Na haar kandidaatsexamen ging ze naar Amsterdam en werkte enige tijd bij een wetenschappelijke uitgeverij. Ze trouwde een chemicus, ging lesgeven aan de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven en nam haar studie weer op in Utrecht. Ze deed cum laude doctoraalexamen in 1983. Ze maakte samen met anderen een serie tv-programma's over poëzie. Haar twee kinderen werden geboren in 1973 en 1979. Ze werd politiek actief en was fractievoorzitter voor de PvdA in de gemeente Monster en in de Westlandraad.


Bron: BoekentaalBiografieën en bibliografieën

Persoonlijke website

Persoonlijke website Nelleke Noordervliet.jpg Op de website van Nelleke Noordervliet vindt u: Auteursinformatie, een uitgebreide agenda en nog veel meer wetenswaardigheden.


VPRO Boeken & Nelleke Noordervliet

VPRO Boekenpagina Nelleke Noordervliet.jpg Website ter aanvulling op het VPRO televisieprogramma 'Boeken' met Nelleke Noordervliet. Op de site vindt u een uitgebreide verzameling artikelen, beeld- en geluidsfragmenten en dergelijke.


Dichter aan huis

Nelleke Noordervliet op 'Dichter aan Huis'.jpg Auteurspagina van Nelleke Noorderviet op de website van
'dichter aan huis'. Op deze site vindt u ondermeer een duidelijke biografie.Prijzen

1994: Multatuli-prijs


Bron: Literaire Prijzen Database


Beeld- en geluidsfragmenten

Ingeblikt

Nelleke Noordervliet in TV Blik.jpg Website TV Blik. Geeft een verzameling van programma's waarin Nelleke Noordervliet verscheen.


De Vreemdeling van Albert Camus

Nelleke Noorderviet als gastredacteur bij OBA Live.jpg Vrijdag gaat het over Albert Camus, in OBA Live. En over de roman De Vreemdeling (l’Etranger) uit 1942. Nelleke Noordervliet is dan gastredacteur van het rondetafelgesprek en zij koos voor dit boek. Beluister de uitzending van 20 februari 2009.


Nelleke & Oom Henk

Nelleke Noordervliet's column bij OVT.jpg De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet bij het radioprogramma OVT. Vandaag over oom Henk en de oorlog. Beluister de column van 19 april 2009.


Snijpunt

Noordervliet bij Pauw & Witteman.jpg Snijpunt is de nieuwste roman van Nelleke Noordervliet.
Zij vertelt hier openhartig over bij Pauw & Witteman. Bekijk de uitzending van 22 januari 2008.Recensies, uittreksels en artikelen

Nelleke Noordervliet: ‘Niemand mag een ander vernederen’
Wetten zijn mensenwerk en niet voor de eeuwigheid bedoeld. Nu de bevolking zo’n andere samenstelling kent, wordt het tijd een hiërarchie aan te brengen in grondwettelijke vrijheden en rechten. Laten we de vrijheid van godsdienst bijvoorbeeld onderschikken aan het non-discriminatiebeginsel, vindt schrijfster Nelleke Noordervliet. Lees haar pleidooi. Veschenen op de website van Wijkallianties. In het kader van het project 'Land van de Toekomst.'

‘De afvallige’
Radioboek speelt zich af in het New York van de jaren zestig. De wat cynische intellectueel Martin Vogel krijgt nieuwe bovenburen: het streng gelovige en pasgetrouwde stel Jim en Patricia Baker. Na enige tijd wijzen geluiden boven zijn hoofd uit, dat er barsten verschijnen in het jonge huwelijksgeluk. De atheïst Vogel neemt zich voor de jonge vrouw van haar geloof te bevrijden, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Nelleke Noordervliet: Beste Charles Darwin,
Wat prominenten altijd al aan Charles Darwin wilden schrijven.
Bijdrage van Nelleke Noordervliet op het Volkskrantblog.
Geplaatst op: 18 april 2009.

Snijpunt door Nelleke Noordervliet
Recensie van Noordervliet's jongste roman 'Snijpunt'.
Verschenen in de katern Trouw Schrijf! op 27 maart 2008.

Literatuur is een zinkend schip
In de Rode Hoed hebben twaalf columnisten een column uitgesproken over een door mij opgegeven onderwerp.Deze column is van Nelleke Noordervliet, die de de volgende stelling op kreeg: “Dat in Nederland literatuur voornamelijk nog door vrouwen wordt gelezen is rampzalig voor de literatuur - en rampzalig voor de vrouwen“.Zodra vrouwen toegang krijgen tot een beroep keldert de status van dat beroep. Of omgekeerd: zodra de status van een beroep daalt, stromen daar vrouwen in. Nu vrouwen in de westerse wereld doordringen in het middenkader van organisaties en er dus een zekere feminisering van de maatschappij optreedt – hier en daar is zelfs sprake van een sprong door het glazen plafond – begint het duidelijk te worden welk een ramp ons heeft getroffen. De heldere, competitieve en ludieke structuur van de mannenwereld, wordt ondergraven door het slopende gif van de vrouwelijke omgang. Deze column is verschenen in november 2006 op de website van Max Pam.


Krantenbank

In de catalogus van de bibliotheek zijn alle artikelen uit de Krantenbank opgenomen. De Krantenbank bevat full-text artikelen uit het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, Het Parool, NRC Handelsblad, Trouw en De Telegraaf. De artikelen van Krantenbank zijn gratis te raadplegen in de bibliotheek. U kunt ze in de bibliotheek ook printen.
Open de AquaBrowser en klik vervolgens rechts in het menu op de Krantenbank.


Literom

Literom is een bestand dat een uitgebreid overzicht biedt van boekrecensies (fictie) en auteursinterviews uit de periode vanaf 1900. In totaal zijn bijna 70.000 artikelen uit Nederlandstalige dag- en weekbladen full-text opgenomen. Literom is gratis te raadplegen in de bibliotheek. Open in de bibliotheek de website. Tik ‘Noordervliet, Nelleke' in de zoekbalk voor een overzicht van bijdragen van en over haar.Boeken van Nelleke Noordervliet in de Bibliotheek Deventer

(klik op een titel om naar de catalogus te gaan)

Noordervliet Altijd roomboter (2005).jpg

Noordervliet De naam van de vader (2006).jpg

Noordervliet Het oog van de engel (2006).jpg

Altijd roomboter (2005)
Nelleke Noordervliet schetst het leven van haar overgrootmoeder. Sommige dingen wist ze: Engelbertha's oudste dochter werd verwekt door een heer van stand. En Abraham Teljeur, jonge zilversmid, ontfermde zich over de ongehuwde moeder. Andere dingen zocht ze op in archieven en bibliotheken. Naar veel moest ze raden.
De naam van de vader (2006)
De vierenveertigjarige Augusta de Wit besluit op een augustusochtend in 1989 haar geschiedenis onder ogen te zien. Zij gaat op zoek naar de naam en verblijfplaats van haar vader, een Duitse soldaat over wie zij bitter weinig weet. Op reis naar Weimar wordt zij vergezeld door twee jonge mensen die ieder hun eigen motief hebben om met Augusta mee te gaan.
Het oog van de engel (2006)
Historische roman waarin de lotgevallen worden beschreven van twee meisjes en hun vader. Zij vluchten in 1787 voor de strijd tussen Patriotten en Oranjegezinden uit Haarlem. In Frankrijk gekomen steunen zij de revolutionaire beweging. Als de vader sterft sluiten de dochters, Elisabeth en Maaike, zich aan bij een rondtrekkend arts, Doppet. Deze brengt nieuwe vindingen ten eigen bate aan de man. Elisabeth heeft een uitpuilend oog en treedt op als apocalyptische engel.
Noordervliet Pelican Bay (2007).jpg Snijpunt 2008.jpg Zonder noorden komt niemand thuis (2009.jpg
Pelican Bay (2007)
Ze zijn familie van elkaar. Maar er zit tweehonderd jaar tussen Jacob en Ada. Zijn nalatenschap bestaat uit een raadselachtige moordzaak en een vage claim op een suikerplantage. De last van Ada's eigen verleden bestaat uit een verdwenen broer en een dode vader. Haar leven staat uit het lood. Op het Caraïbische eiland van Jacobs plantage zoekt Ada de confrontatie met zichzelf. De roman is deels een historische, deels een psychologische roman, speelt half in de 18e en half in de 21e eeuw.
Snijpunt (2008)
Nora Damave en Guido Kaspers waren ooit verbonden in een huwelijk waaruit Franca is voortgekomen. Deze drie personages in een veranderende wereld komen op een snijpunt van hun leven. Nora Damave, lerares, stabiel en altijd positief, wordt door een leerling van islamitische afkomst gestoken met een mes. In plaats van sympathie ontmoet ze wantrouwen, vermomd als redelijkheid: wat werd er gezegd? Kan de daad zijn uitgelokt? Een daad die de drie levens in een maalstroom van gebeurtenissen en ervaringen sleurt.
Zonder noorden komt niemand thuis (2009)
Als de moordenaar van zijn vrouw Suzanne zijn straf heeft uitgediend en wordt vrijgelaten, vertrekt de journalist Robert Andersen naar de Canadese westkust. De gedachte dat hij in Nederland de moordenaar van zijn vrouw kan tegenkomen vindt hij onverdraaglijk. Via internet heeft hij een huis gehuurd. Eenmaal ter plaatse komt hij erachter dat de eigenaresse ervan twee jaar tevoren niet is teruggekeerd van een wandeling. Deels gedreven door professionele nieuwsgierigheid deels door innerlijke onrust gaat Andersen op zoek naar het verhaal achter de verdwijning.


Literaire Dossiers

Aravind Adiga | Jan van Aken | Özcan Akyol | Karin Amatmoekrim | Robert Anker | Gerbrand Bakker | Kees van Beijnum | Abdelkader Benali | Marjan Berk | Bernlef | Jan Blokker | Godfried Bomans | Oscar van den Boogaard | Hafid Bouazza | Conny Braam | Jan Brokken | Herman Brusselmans | Remco Campert | Philippe Claudel | Paulo Coelho | J.M. Coetzee | Wim Daniëls | Midas Dekkers | Adriaan van Dis | Renate Dorrestein | Inez van Dullemen | Jessica Durlacher | Charles Dickens | Douwe Draaisma | Nico Dijkshoorn | Lieneke Dijkzeul | Fred Diks | Anna Enquist | Elsbeth Etty | Ian Mc. Ewan | Rolf Falter | Marjolijn Februari | Jonathan Safran Foer | Julia Franck | Philip Freriks | Louise Fresco | Esther Gerritsen | Al Galidi | Guido Gezelle | Ronald Giphart | Paolo Giordano | Hans Goedkoop | Arnon Grunberg | Hans Hagen | Mark Haddon | Torey Hayden | Bas Haring | Maarten ´t Hart | Hella S. Haasse | A.F. Th. van der Heijden | W.F. Hermans | Kristien Hemmerechts | Mirjam van Hengel | Etty Hillesum | Wim Hazeu | Geert van Istendael | Arthur Japin | Suzanna Jansen | Stine Jensen | Atte Jongstra | Lieve Joris | Daad Kajo | Otto de Kat | Hans Keilson | Mensje van Keulen | Yvonne Keuls | Herman Koch | Judith Koelemeijer | Gerard Koolschijn | Kees van Kooten |Tim Krabbé | Michel Krielaars | Tom Lanoye | Rik Launspach | Joke van Leeuwen | Martine Letterie | Lisette Lewin | Frénk van der Linden | Tessa de Loo | Joris Luyendijk | Nop Maas | Gerarda Mak | Nicolaas Matsier | Vonne van der Meer | Gebroeders Meester | Pascal Mercier | Margriet de Moor | Erwin Mortier | Mirjam Mous | Harry Mulisch | Haruki Murakami | Hans Münstermann | Ramsey Nasr | Cees Nooteboom | Nelleke Noordervliet | Harry Oltheten | Frits van Oostrom | Almar Otten | Christine Otten | Willem Otterspeer | Diana Ozon | Monica van Paemel | Connie Palmen | Orhan Pamuk | Rascha Peper | Joyce Pool | Koos Postema | Wiegertje Postma | Ruben Prins | Tomas Ross | Hans Renders | Thomas Rosenboom | Helga Ruebsamen | Govert Schilling | K. Schippers | Annie M.G. Schmidt | P.H. Schrijvers | Jeroen Smit | A.L. Snijders | Rosita Steenbeek | Petra Stienen | Maren Stoffels | Coen Stork | Toon Tellegen | Peter Terrin | Aleid Truijens | Tomek Tryzna | Ger Thijs |Theo Thijssen | Frank Thomése | Jac. Toes | Lev Tolstoj | Marten Toonder | Marijke Umans | Anton Valens | Jacoba van Velde | Tjibbe Veldkamp | Edward van de Vendel | Theun de Vries | Frank Westerman | Tommy Wieringa | Willem Wilmink | Anna Woltz | Maartje Wortel | Auke van der Woud | Janne IJmker | Juli Zeh | Annejet van der Zijl | Aya Zikken | Koos van Zomeren | Joost Zwagerman | Floortje Zwigtman |