Beste bezoeker,
Wiki.obdeventer.nl  gaat na bijna 10 jaar stoppen. Tot 1 januari kunt u alle inhoud nog raadplegen. Daarna niet meer. Afgezet tegen het gebruik neemt het actueel houden van de informatie te veel tijd in beslag. De afgelopen jaren zijn er flink wat online bronnen bijgekomen met dezelfde aandachtsgebieden. Vanaf 1 januari sturen we u automatisch door naar een pagina op de website van de Bibliotheek Deventer met een overzicht van websites en databanken met maatschappelijke en literaire dossiers/inhoud.
De Bibliotheek Deventer

Dossier Loverboys

Uit Wiki.obdeventer.nl
Ga naar: navigatie, zoeken
Dossier Loverboys.jpg


Loverboys


Loverboys zijn een groeiend probleem in de Nederlandse samenleving. Het aantal meisjes dat slachtoffer wordt van loverboys neemt toe. Loverboys maken op verschillende manieren misbruik van meisjes. Veel slachtoffers komen terecht in de jeugdprostitutie, maar ook worden ze ingezet voor vervoer en verkoop van drugs, het krijgen van leningen, het kopen van mobiele telefoons of het ronselen van nieuwe slachtoffers (‘lovergirls’). Daarnaast verleggen loverboys voortdurend hun werkterrein. Zo leggen ze vaker contact via internet en proberen ze steeds meer meisjes uit kwetsbare groepen te ronselen voor hun praktijken.


In dit dossier vindt u een overzichtelijke presentatie van folders, artikelen, websites, adressen, boektitels en audiovisueel materiaal die aanknopingspunten geven bij het thema ‘Loverboys’.Adressen

Overzicht van adressen van organisaties in de gemeente Deventer e.o. die actief zijn op het gebied van de Loverboyproblematiek.


  • Meldpunt loverboys / Jeugd prostitutie

Tel. 0900 500 70 70 (6ct per min.)
Hier kunt u terecht voor allerlei vragen, zorgen en advies. 24 uur per dag en 7 dagen per week. uur
Meldpunt loverboys / Jeugd prostitutie


  • Jeugdbescherming Overijssel

Diepenveenseweg 149
7413 AP Deventer
088-8567800
Jeugdbescherming Overijssel
info@jbov.nl


  • Kadera

Kadera
Kadera luistert en kan slachtoffers van loverboys helpen bij het vinden van hulpverleners in de omgeving die voor een oplossing kunnen zorgen.


  • Stichting School en Veiligheid

School en Veiligheid
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat door het geven van actuele informatie en deskundig advies via de website , trainingen, conferenties en de helpdesk.
E-mail: helpdesk@schoolenveiligheid.nl
Telefoon: 030 - 28 56 616 (maandag tot en met vrijdag van 10.00 - 14.00 uur)


  • Kindertelefoon

Kindertelefoon
Ben je tussen de 8 en 18 jaar dan kun je bellen of chatten met iemand van De Kindertelefoon tussen 11 uur en 20.00 uur.
In de weekenden is de chat open van 14.00 – 20.00 uur.
0800-0432 (gratis en anoniem) 0570- 617374


  • Mee Veluwe-IJsseloevers

MEE Veluwe-IJsseloevers
tel. 055- 526 92 00
info@meeveluwe.nl
info@meeijsseloevers.nl
MEE Veluwe biedt gastlessen en cursussen i.s.m. scholen, gemeenten, politie e.a. Mee geeft trainingen t.b.v. vergroten van weerbaarheid van jongeren en het leren omgaan met grensoverschrijdend gedrag.


  • Politie IJsselland

Politie IJsselland
Telefoon: bij spoed: 112 / geen spoed: 0900-8844Beeld- en geluidsfragmenten

Achter gesloten deuren

B&G Achter gesloten Deuren Loverboys.jpg Roemer is verliefd geworden op Jennifer, een van de meisjes uit het opvanghuis waar zijn moeder werkt. Roemer weet alleen dat zijn broer hele andere plannen heeft met het meisje. Uitzending van Net 5. 2015”Voorlichtingsfilm Loverboys “Helse liefde”

B&G In Natura Voorlichtingsfilm Helse liefde.jpg Een voorlichtingsfilm over een jong meisje Femke dat door een loverboy in de val gelokt wordt. Door de constante ruzie tussen haar ouders drijft ze steeds verder in de armen van haar 'vriend'. Haar vriendin Margo vertrouwt het niet en belt Femke's moeder. Een film geproduceerd door PJP FILM in opdracht van de Gemeente Sittard Geleen. 2014


Thema avond loverboys

B&G Themaavond Loverboys.jpg Via internet weten loverboys tot wel drie keer sneller het vertrouwen te winnen van meisjes dan vroeger via het schoolplein. Maar hoe weet je of die aardige en geïnteresseerde jongen een loverboy is? Het doel is om jongeren te laten nadenken over hun grenzen en wat ze kunnen doen om zichzelf te beschermen.Uitzending EO 2013Folders en Artikelen

(klik op een titel om naar de folder te gaan)

Folders Kadera.jpg

Folder This woman is not a toy.jpg

Kom alles te weten over loverboys
In een gezonde relatie respecteer je elkaar. Je bent gelijkwaardig. Je scheldt elkaar niet uit. Je slaat elkaar niet. Je hoeft geen dingen te doen die je niet wilt. Als jouw vriend een loverboy is, dan is hij slechte dingen met je van plan. Uitgave Kadera.


This woman is not a toy
Uitgave JIP 2014.

Folders goed vriendje fout vriendje.jpg

Goed vriendje fout vriendje
In deze brochure wordt aandacht geschonken aan manieren van ronselen door de daders. Er worden voorbeelden uitgelicht, o.a. over de gevaren van internet zoals webcamgebruik en wat je wel en niet over jezelf vertelt of schrijft op social media. Uitgave van Jip 2013.


Artikelen

Loverboys maken steeds meer slachtoffers
Loverboys, ook wel 'pooierboys' genoemd, maken steeds meer slachtoffers. Opvallend is dat ze sneller geweld gebruiken tegen jonge meiden. Het kabinet wil dat de daders langer de cel ingaan en verhoogt de maximumstraf van acht naar tien jaar. 2016


Het zou je dochter kunnen zijn
Meld Misdaad Anoniem begint met een nieuwe campagne tegen gedwongen prostitutie. De campagne met de naam "Het zou je dochter kunnen zijn... in de greep van een loverboy", is gericht op klanten en zorgverleners die werken met minderjarigen en verstandelijk beperkte mensen. Meld misdaad anoniem 2016


Loverboys
Loverboys: de term klinkt zo romantisch, maar de mannen die hiermee bedoeld worden zijn misdadigers van het ergste soort. Ze investeren maanden, soms jaren om het hart van een jong meisje te veroveren. Als dat gelukt is, blijken ze plannen te hebben die het leven van hun vriendin vaak voorgoed kapot maken. Artikel in Viva geschreven door Lydia van der Weide. Datum onbekend.Boeken voor Jongeren

(klik op een titel om naar de catalogus te gaan)

Lit jongeren Loverboy een gevaarlijke liefde.jpg

Lit jongeren Loverboys.jpg

Lit jongerenDe meisjes van mevrouw de Wit.jpg

Loverboy een gevaarlijke liefde
Marian Hoefnagel (2015)
Susan heeft een moeilijke tijd. Ze wordt gepest op school. En het gaat niet goed tussen haar ouders. Op een andere school maakt ze een nieuwe start. Met een beetje hulp van Hector, die ze leert kennen via internet. Hij is lief voor haar en luistert naar haar problemen. En als ze chatten geeft hij goede adviezen. Hector wil steeds meer van Susan weten. En hij wil haar ook zien via de webcam. Maar Susan is voorzichtig, schrijft ze in haar dagboek. Want je moet oppassen met mensen die je alleen via internet kent! Toch gaat ze steeds meer om Hector geven. En langzaam doet Susan dingen die ze nooit van zichzelf had verwacht. Vanaf 13 jaar.


Loverboys
Helen Vreeswijk (2015)
Loverboys is het verhaal van twee doodgewone meisjes die een ongewone jongen ontmoeten. Mo is knap, spannend en mysterieus. Maar Mo is een loverboy. Hij overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het hen naar hun zin te maken. De meiden worden smoorverliefd en dat is precies wat hij wil. Om te bewijzen dat ze van hem houden, gaan ze ver. Veel te ver. 15+


De meisjes van Mevrouw de Wit ; in de greep van loverboys
Patricia Perquin (2014)
De 15-jarige Angelique valt in handen van een loverboy. Haar moeder vertelt hoe ze haar en andere meisjes probeert te helpen. Ook andere loverboyslachtoffers en hun moeders komen aan het woord. Vanaf ca. 15 jaar.
Lit jongeren loverboys Yono Severs.jpg Lit jongeren alles voor Romeo.jpg Lit jongeren Loverboy & girl.jpg
Loverboys
Yono Severs (2012)
Beknopte informatie over loverboys, jongens die meisjes versieren en tot prostitutie dwingen. Met foto's in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 13 jaar.
Alles voor Romeo, in de greep van een loverboy
Caja Cazemier (2012)
Anouk (16) woont bij haar zieke moeder en moet thuis alles doen. Via Hyves ontmoet ze Romeo. Hij is heel lief voor Anouk. Hij vraagt steeds meer, ook dingen die Anouk niet wil doen. Maar ze wil Romeo niet kwijt. Vanaf ca. 14 jaar.
Loverboy & Girl
Joost Heytink (2010)
Fanny werkt als serveerster bij een fastfoodrestaurant. Ze wil weten hoe loverboys te werk gaan en laat zich in met een van hen. Daardoor manoeuvreert ze zich in een benarde positie. Vanaf ca. 15 jaar.

Boeken voor volwassenen

(klik op een titel om naar de catalogus te gaan)

Lit volw Gedwongen liefde.jpg

Lit volw Verhandeld.jpg

Lit volw Man is stoer vrouw is hoer.jpg

Gedwongen liefde ; loverboys stalkers en seksslavinnen
Maria Genova (2015)
Anna probeert zich staande te houden in een liefdeloze relatie vol pijn en vernedering. Wanneer haar man Sertan wordt opgepakt voelt ze zich bevrijd. Maar is ze wel veilig na haar huwelijk met een loverboy? Anna vertelt haar schokkende verhaal aan journaliste Maria Genoa. Genova gaat op onderzoek uit en ontdekt dat pooiers overal actief zijn, zelfs in haar kleine woonplaats. Ze vraagt zich af wat er allemaal van de fraaie beloftes van politici en politie om de vrouwenhandel te bestrijden terecht kwam. Hoe komt het dat pooiers nog steeds zo veel slachtoffers maken?


Verhandeld
Sophie Hayers (2013)
Verhandeld is het waargebeurde verhaal van een jonge meid, die op zoek was naar liefde en geborgenheid, maar in plaats daarvan terechtkwam in de prostitutie in een land waarvan ze de taal niet sprak. Sophie heeft het moeilijk: het huwelijk van haar ouders staat op springen en ze vertrouwt niemand meer. Gelukkig heeft ze Kas, haar beste vriend die altijd voor haar klaarstaat. Ze gaat naar hem toe in Italië, maar al snel verandert Kas. Hij wordt koud, afstandelijk, gewelddadig. Hij dreigt haar familie te vermoorden als ze niet doet wat hij wil: ze moet aan de slag als hoer om zijn schulden te betalen. Maanden van angst, pijn en vernedering volgen, tot ze eindelijk de moed vindt om te vluchten.


Man is stoer, vrouw is hoer
Maria Genova (2010)
Anna droomt ervan filmster te worden. Ze weet nog niet dat haar eigen leven op een zeer dramatische film gaat lijken als ze in handen van een loverboy valt. Waarom blijft een vrouw bij een man die haar verkracht en mishandelt? Man is stoer, vrouw is hoer leest als een spannende roman, maar is gebaseerd op een gruwelijke werkelijkheid. Een onthullend boek over wat zich achter de ramen in de hoerenbuurten afspeelt, hoe loverboys jonge vrouwen inpalmen, hoe mooie meisjes als vee worden verhandeld en hoe machteloos de politie meestal is.Websites

Veilig thuis

Website Veilig thuis.jpg De afgelopen tien jaar is in verschillende steden geconstateerd dat loverboys actief meiden ronselen en hen via misleiding in de prostitutie brengen, inmiddels worden ook kleinere gemeenten er mee geconfronteerd.


Huiselijk geweld .nl

Website Huiselijk geweld.jpg Vijf en zestig artikelen op de website van huiselijk geweld over loverboys. Website van het ministerie van volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Wikipedia encyclopedie

Website loverboy persoon.jpg Artikel uit internet-encyclopedie Wikipedia over het ontstaan van het fenomeen en de situatie in Nederland.


Scholieren.com

Website Scholieren.jpg Scholieren.com is een database met boekverslagen en werkstukken. Naast de database staan er ook andere interessante onderwerpen op, zoals een actief forum, een blog, programma's voor de grafische rekenmachine en informatie over vervolgstudies.


Kadera

Website Kadera.jpg Kadera biedt naast opvang, begeleiding, het personenalarm AWARE en nazorg ook preventie en deskundigheidsbevordering voor professionals. Kadera pakt ook gedwongen prostitutie (loverboys) en geweld vanwege de familie-eer aan.


SlachtofferWijzer

Website slachtofferwijzer.jpg SlachtofferWijzer, van het fonds slachtofferhulp, wijst online de weg naar hulpverlenende organisaties.


Helpwanted

Website Helpwanted.jpg Website om online seksueel misbruik van kinderen en jongeren te melden.