Beste bezoeker,
Wiki.obdeventer.nl  gaat na bijna 10 jaar stoppen. Tot 1 januari kunt u alle inhoud nog raadplegen. Daarna niet meer. Afgezet tegen het gebruik neemt het actueel houden van de informatie te veel tijd in beslag. De afgelopen jaren zijn er flink wat online bronnen bijgekomen met dezelfde aandachtsgebieden. Vanaf 1 januari sturen we u automatisch door naar een pagina op de website van de Bibliotheek Deventer met een overzicht van websites en databanken met maatschappelijke en literaire dossiers/inhoud.
De Bibliotheek Deventer

Dossier Adriaan van Dis

Uit Wiki.obdeventer.nl
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret Adriaan van Dis.jpg


Adriaan van Dis (1946)


Adriaan van Dis is een Nederlandse auteur, journalist en televisiepresentator, die in 1983 als schrijver debuteerde met de novelle Nathan Sid. Al tijdens zijn studie was Van Dis redacteur bij NRC Handelsblad. Na zijn afstuderen was hij tot 1982 aan de krant verbonden als chef van het katern Zaterdag Bijvoegsel. Zijn debuut Nathan Sid kwam voort uit een kookrubriek, waarin hij schreef over zijn herinneringen aan eten. Die hingen sterk samen met de strijd tussen zijn ouders, "tussen de aardappels en de rijst". Deze bijdragen werden tot een boekje bewerkt dat in 1983 door J.M. Meulenhoff werd uitgegeven. Het kreeg het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut van 1984. In 1983 debuteerde Van Dis ook als televisiepresentator en kreeg hij landelijke bekendheid door zijn literaire VPRO-praatprogramma Hier is... Adriaan van Dis, in 1986 bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. De laatste uitzending was op 3 mei 1992. Van 1999 tot 2002 keerde hij terug op televisie voor vier seizoenen Zomergasten. In 2008 kwam hij met een zevendelige tv-reeks voor de VPRO Van Dis in Afrika, waarin hij een reisverslag maakte van een bezoek aan zuidelijk Afrika. De serie werd beloond met de Zilveren Nipkowschijf. In maart 2012 kwam Van Dis met de VPRO-serie over Indonesië, het land van zijn vader, om te zien hoe het daar nu gaat.


Bron: Wikipedia


Biografieën en bibliografieën

Officiële website

Website A. vn Dis.jpg Officiële website van Adriaan van Dis met biografie, bibliografie, nieuws en interviews.


Boekentaal

Boekentaal A. van Dis.jpg Beknopte bio- en bibliografie van Adriaan van Dis.


Dossier Adriaan van Dis

Dossier Adriaan van Dis (2001).jpg Intergrale weergave, van het in boekvorm verschenen, "Dossier Adriaan van Dis" (2001).Prijzen

1984 Het Gouden Ezelsoor
1994 De Nieuwe Clercke-Pico Bello-prijs (tien gulden en een gedicht)
1995 Gouden Uil
1995 Trouw Publieksprijs
2007 Groenman-taalprijs van de Stichting LOUT, een dochter van het genootschap Onze Taal.
2009 De Gouden Ganzenveer


Literaire Prijzen Database


Beeld- en geluidsfragmenten

Van Dis in Indonesië

VPRO Van Dis in Indonesie.jpg Adriaan van Dis, kind van een Brabantse boerendochter en een Nederlands-Indische vader, maakte na lang aarzelen een televisieserie over het land dat zo’n grote rol speelt in zijn leven. ‘In Nederland was ik nooit bruin genoeg, maar daar hoorde ik er ineens bij.’ 8-delige documentaireserie. Uitgezonden voorjaar 2012.


Stadsliefde

Van Dis bij Pauw en Witteman.jpg Interview met Adriaan van Dis over zijn verhalenbundel Stadsliefde bij Pauw & Witteman. Uitgezonden op 7 november 2011.


Van Dis in Afrika

Van dis in Afrika (2008).jpg Adriaan van Dis reisde twee maanden lang door zuidelijk Afrika. In deze documentaireserie over deze tocht door Zuid-Afrika, Namibië en Mozambique gaat Van Dis op zoek naar parallellen én contrasten met de huidige West-Europese samenlevingen. Uitgezonden medio 2008.

Recensies, uittreksels en artikelen

De tekst van Het Groot Dictee der Nederlandse taal
Hieronder volgt de integrale tekst van het 23e Groot Dictee der Nederlandse taal. De tekst is geschreven door Adriaan van Dis.
Verschenen in de Volkskrant op 13 december 2012.

Een moedige schrijver in de buitenwijken
Recensie van de roman Stadsliefde. Geschreven door Koen Schouwenburg.
Verschenen op het Literaire weblog Tzum 25 december 2011.

Spanningen tussen vader en zoon
Recensie van de roman Familieziek.
Geschreven door Tjerk de Reus. Verschenen in het Reformatorisch Dagblad op 30 oktober 2002.

Alleen in de fantasie is het kwaad draaglijk
Recensie van de roman Dubbelliefde.
Geschreven door T. van Deel. Verschenen in Dagblad Trouw op 18 september 1999.

Een boeman als vader
recensie van de roman Indische duinen. Geschreven door Coen Peppelenbos.
Verschenen in de NHL Krant op 5 oktober 1994.

De echtheid van een schrijver die niet vies is van een pose
Recensie van de debuutroman Nathan Sid.
Geschreven door Wam de Moor. Verschenen in De Tijd op 27 april 1984.


Krantenbank

In de catalogus van de bibliotheek zijn alle artikelen uit de Krantenbank opgenomen. De Krantenbank bevat full-text artikelen uit het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, Het Parool, NRC Handelsblad, Trouw en De Telegraaf. De artikelen van Krantenbank zijn gratis te raadplegen in de bibliotheek. U kunt ze in de bibliotheek ook printen.
Open AquaBrowser en klik vervolgens rechts in het menu op de Krantenbank.


Literom

Literom is een bestand dat een uitgebreid overzicht biedt van boekrecensies (fictie) en auteursinterviews uit de periode vanaf 1900. In totaal zijn bijna 70.000 artikelen uit Nederlandstalige dag- en weekbladen full-text opgenomen. Literom is gratis te raadplegen in de bibliotheek. Open in de bibliotheek de website. Tik ‘Dis, van Adriaan' in de zoekbalk voor een overzicht van bijdragen van en over hem.Boeken van Adriaan van Dis in de Bibliotheek Deventer

(klik op een titel om naar de catalogus te gaan)

Stadsliefde (2011).jpg

Familieziek (2002).jpg

Dubbelliefde (1999).jpg

Stadsliefde. Scènes in Parijs (2011)
Adriaan van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs en nog steeds voelt hij zich verbonden met die stad en probeert hij de helft van zijn tijd er door te brengen. Hij huurt er een chambre de bonne, waar een deel van zijn boeken staat en van waaruit hij door de stad wandelt – week in week uit. Het nieuwe Europa voltrekt zich voor zijn ogen. Van Dis wandelt om het avontuur en doet daarvan verslag in dagboek en verhalen.
Familieziek: een roman in taferelen (2002)
Onder dreiging van de Koude Oorlog wordt een jongen voor een kwade toekomst klaargestoomd. Hij leert schrijven en de bom tikt boven tafel. De vader, een door de oorlog beschadigde man, betrekt zijn zoon steeds meer bij zijn waanwereld. De jongen is de stille getuige van absurde scènes. De waanzin raast door het huis; de moeder en de dochters vormen een sceptisch koor dat commentaar levert op de gebeurtenissen.
Dubbelliefde: geschiedenis van een jonge man (1999)
Tony is een jonge man op zoek naar zijn identiteit. Hij zoekt naar en experimenteert met zijn seksuele geaardheid, zowel met mannen als vrouwen. Ook de titel wijst in die richting en daarmee is 'Dubbelliefde' een van de weinige romans over biseksualiteit. Tony zoekt ook naar zijn intellectuele identiteit. Hij wil toneelspeler worden, maar zijn arrogantie speelt hem parten. Hij gaat studeren in het woelige Amsterdam en experimenteert ook met politieke ideeen en idealen in de jaren zeventig.
Indische duinen (1994).jpg In Afrika (1991).jpg Beloofde Land (1990).jpg
Indische duinen (1994)
Indische Duinen is de grote succesroman van Adriaan van Dis die maandenlang de bestsellerlijsten heeft aangevoerd. De in Nederland geboren zoon van een Indische familie wordt in een sfeer van verzwegen leed opgevoed. Zesenveertig jaar later breekt bij hem de woede over zijn familie los. Dan worden leugens ontrafeld, familiegeheimen boven tafel gebracht, rekeningen vereffend en oude wonden opengereten.
In Afrika (1991)
'In Afrika', beschrijft de tocht die de auteur maakte door Mozambique, verscheurd door burgeroorlog, chaos en armoede. Hij schrijft over mensen die afschuwelijke martelingen hebben ondergaan en over de obers van een hotel die niet tegelijk kunnen serveren, omdat zij samen een paar schoenen delen. Hij schrijft over de missionarissen die een klein stukje Nederland vertegenwoordigen tussen de 'negers'.
Het beloofde land (1990)
In Het beloofde land maakt Van Dis een ontdekkingstocht door de Karoo, de verlaten hoogvlakte van Zuid-Afrika waar blanke boeren al generaties worstelen met de dorre bodem. Van Dis portretteert op aangrijpende en vermakelijke wijze de in isolement levende mensen.
Zilver of Het verlies van de onschuld (1988).jpg Een barbaar in China (1987).jpg Nathan Sid (1983).jpg
Zilver, of Het verlies van de onschuld (1988)
Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die niet kan kiezen, tussen hoog en laag, dromen en daden, vrouw en man. Zijn lichaam ontwaakt en hij is er bang voor.
Een barbaar in China (1987)
Is China niet te begrijpen zonder grondige kennis van cultuur en geschiedenis? Kennen Chinezen geen schuldbesef omdat zij geen bijbel hebben die hen belast met de erfzonde? Zijn zij zo anders omdat zij de woorden ja en nee niet kennen? Adriaan van Dis reist langs de oude zijderoute en geeft boeiende impressies van het land en vooral van het volk.
Nathan Sid (1983)
Het debuut van Adriaan van Dis bestaat uit de bundeling van feuilleton-afleveringen die in 1978-1979 verschenen zijn in NRC-Handelsblad. Het zijn schetsen over jeugdherinneringen van een jochie dat in Nederlands-Indie werd geboren, en in de jaren '50 met de strenge Pa Sid, de ex-Kniller, meekomt naar Nederland. Hij groeit op tussen een moeder die hem verwent en drie zussen die hem in hun apenliefde afhankelijk houden.


Literaire Dossiers

Aravind Adiga | Jan van Aken | Özcan Akyol | Karin Amatmoekrim | Robert Anker | Gerbrand Bakker | Kees van Beijnum | Abdelkader Benali | Marjan Berk | Bernlef | Jan Blokker | Godfried Bomans | Oscar van den Boogaard | Hafid Bouazza | Conny Braam | Jan Brokken | Herman Brusselmans | Remco Campert | Philippe Claudel | Paulo Coelho | J.M. Coetzee | Wim Daniëls | Midas Dekkers | Adriaan van Dis | Renate Dorrestein | Inez van Dullemen | Jessica Durlacher | Charles Dickens | Douwe Draaisma | Nico Dijkshoorn | Lieneke Dijkzeul | Fred Diks | Anna Enquist | Elsbeth Etty | Ian Mc. Ewan | Rolf Falter | Marjolijn Februari | Jonathan Safran Foer | Julia Franck | Philip Freriks | Louise Fresco | Esther Gerritsen | Al Galidi | Guido Gezelle | Ronald Giphart | Paolo Giordano | Hans Goedkoop | Arnon Grunberg | Hans Hagen | Mark Haddon | Torey Hayden | Bas Haring | Maarten ´t Hart | Hella S. Haasse | A.F. Th. van der Heijden | W.F. Hermans | Kristien Hemmerechts | Mirjam van Hengel | Etty Hillesum | Wim Hazeu | Geert van Istendael | Arthur Japin | Suzanna Jansen | Stine Jensen | Atte Jongstra | Lieve Joris | Daad Kajo | Otto de Kat | Hans Keilson | Mensje van Keulen | Yvonne Keuls | Herman Koch | Judith Koelemeijer | Gerard Koolschijn | Kees van Kooten |Tim Krabbé | Michel Krielaars | Tom Lanoye | Rik Launspach | Joke van Leeuwen | Martine Letterie | Lisette Lewin | Frénk van der Linden | Tessa de Loo | Joris Luyendijk | Nop Maas | Gerarda Mak | Nicolaas Matsier | Vonne van der Meer | Gebroeders Meester | Pascal Mercier | Margriet de Moor | Erwin Mortier | Mirjam Mous | Harry Mulisch | Haruki Murakami | Hans Münstermann | Ramsey Nasr | Cees Nooteboom | Nelleke Noordervliet | Harry Oltheten | Frits van Oostrom | Almar Otten | Christine Otten | Willem Otterspeer | Diana Ozon | Monica van Paemel | Connie Palmen | Orhan Pamuk | Rascha Peper | Joyce Pool | Koos Postema | Wiegertje Postma | Ruben Prins | Tomas Ross | Hans Renders | Thomas Rosenboom | Helga Ruebsamen | Govert Schilling | K. Schippers | Annie M.G. Schmidt | P.H. Schrijvers | Jeroen Smit | A.L. Snijders | Rosita Steenbeek | Petra Stienen | Maren Stoffels | Coen Stork | Toon Tellegen | Peter Terrin | Aleid Truijens | Tomek Tryzna | Ger Thijs |Theo Thijssen | Frank Thomése | Jac. Toes | Lev Tolstoj | Marten Toonder | Marijke Umans | Anton Valens | Jacoba van Velde | Tjibbe Veldkamp | Edward van de Vendel | Theun de Vries | Frank Westerman | Tommy Wieringa | Willem Wilmink | Anna Woltz | Maartje Wortel | Auke van der Woud | Janne IJmker | Juli Zeh | Annejet van der Zijl | Aya Zikken | Koos van Zomeren | Joost Zwagerman | Floortje Zwigtman |